torsdag 26. februar 2009

Britenes økonomi krymper


Hva skjer med England - er britene i ferd med å gå inn i en alvorlig økonomisk depresjon?


De britiske øyene, en gang en stormakt som regjerte over hele verden. Et suksessrikt folk med et innovativt næringsliv, hvor den industrielle revolusjonen tidlig gjorde sitt inntog. Hva nå, er landet i ferd med å gå samme veien som Island? Den britiske økonomien kan oppleve en nedgang på mellom 4 til 6 prosent, og det allerede halvveis inn i 2009. Konsekvensene kan bli dramatiske for et land som allerede har en av de svært høy arbeidsledighet. Antallet briter som mottar ledighetstrygd er i dag på over 1,23 millioner totalt. Det er den høyeste arbeidsledigheten siden 1999, og verre skal det bli. Analytikere tror arbeidsmarkedet skal bli betydelig verre før det snur, antallet arbeidsledige vil trolig komme opp i nærmere 2 millioner. Det blir nå stadig mer sannsynlig at Bank of England blir nødt til å kutte styringsrenten til null, som i så fall vil være historisk.

Et regjeringsmedlem i Gordon Browns regjering har hevdet at den økonomiske krisen er den verste på over 100 år, enda verre enn den store depresjonen. Hvordan skal da den britiske økonomien komme på fote igjen? Hva er det egentlig det britiske kontinentet har levert av industriprodukter eller tjenester, uten om olje og gass, som nå skal brødfø en befolkning på vel 50 millioner? Det er ikke lett å finne svaret på hva som kan gi en lykkelig slutt på finanskrisen for britene i så måte, med en fallende økonomi og en sterkt økende ledighet.

Storbritannia var det første landet i verden som gikk inn i den industrielle revolusjon og konsentrerte seg om tungindustri som de fleste sammenlignbare nasjoner på den tiden. Dette var industrier som for eksempel kull, stål, skipsbygging og tekstilindustri. Da den begynte å gå nedover med den britiske industrien på 1900-tallet, overtok den tjenesteytende sektoren tronen som landets viktigste næring.

I dag er det lite industri igjen og den tjenesteytende sektoren, som er dominert av finanssektoren, er i ferd med å flytte ut av Storbritannia til land i Østen. Skal Storbritannia komme ut av den alvorlige krisen landet er i, finnes det ingen enkle løsninger for et land som er helt avhengig av å kunne importere de fleste varer lande trenger. Den britiske industrien har hatt en nedtur siden andre verdenskrig. Den er fremdeles en betydelig del av økonomien, men sto bare for en sjettedel av nasjonal verdiskapning i 2003, og med en nå skadeskutt bilindustirien som en betydelig del av denne sektoren. Det finnes også en sterk fly-, kjemisk- og farmasøytisk industri igjen, men denne er dominert av utenlandske eiere.

Det er ingen tvil om at Storbritannia nå står overfor kanskje, sin aller største utfordring som nasjon i nyere tid. Hvorden landet skal komme seg ut av denne hengemyren er ikke godt å si, men det er ingen god ide å følge Obamas desperate kriseløsninger som gir USA et rekordstort budsjettunderskudd.
Kanskje Storbritannia trenger en ny Winston Churchil som kan samle folket til kamp mot finanskrisen?