lørdag 28. februar 2009

Internett og finanskrisen


-"Dette er skremmende og under forventningen" uttalte Donald Trumps datter til CNBC da de økonomiske tallene for USA ble presentert. -Hva ville skjedd dersom også internettet kollapset nå?

Den globale nedturen ble på en dramatisk måte brettet ut da fjerde kvartals BNP-tall for 2008 ble kjent. Tallene viser en veldig dramatisk nedgang for land som USA, Japan, Sverige og Storbritannia. Økonomien i disse landene krymper i en fart som ingen hadde trodd var mulig for få måneder siden. Disse økonomiene er også svært avhengig av et velfungerende internett, noe etter hvert alle land er blitt avhengig av.

En større og større del av verdenshandlene og informasjonsspredningen går via internett. Dette var ikke i tankene til de forskerne som utviklet World Wide Web. Det de trodde de utviklet var et effektivt system for å formidle forskningsinformasjon mellom ulike forskergrupper globalt, på en enkel måte. Da var verken behovet for sikkerhet eller kapasitet det avgjørende spørsmålet.

Bruken av internett som vi alle kjenner, ble en helt annen hvor kjøp og salg av varer og tjenester samt distribusjon av store mengder informasjon skjer hver dag. I tillegg har det offentlige her i Norge og internasjonalt i større og større grad tatt i bruk internett for å effektivisere sine tjenester. Denne trenden vil trolig øke på når finnskrisen krever en mer effektiv offentlig sektor som også må spare penger.

Dette er urovekkende så lenge sikkerheten i nettet ikke tilfredsstiller de krav en burde stille til en så viktig distributør av kritisk informasjon. Daglig flommer nettet over av søppelpost og datavirus noe de fleste av oss erfarer hver dag. Conficker-ormen har de siste månedene slått ut millioner av pc'er verden over, og det er utlovet en million dusør til den som avslører opphavsmannen. Viktig offentlig infrastruktur er rammet i flere land også her i Norge, hvor 30 prosent av alle pc'er i Nord-Trøndelag fylkeskommune gikk i svart samtidig.

I den situasjonen verden befinner seg i nå med en svært alvorlig og global finanskrise, er det siste vi trenger en global internett-krise. Hva ville skje om en ny dataorm rammet internett slik at nettet ble satt ut i en måned fremover? Det vil ta lang tid å utvikle et nytt internett, kanskje så mye som 10 - 15 år fra nå. I mellomtiden må vi bare håpe at skrekkscenariet ikke slår til, i hvert fall ikke nå.