søndag 15. februar 2009

Cloud computing


Cloud computing, du kan like godt lære dette begrepet med en gang. Dette blir en av de store innovasjonene innen datateknologi i årene som kommer.

Hva er cloud computing, eller nettsky-teknologi, som det er blitt oversatt til norsk? Med cloud computing, eller "nettsky-teknologi", kan man leie programvare og it-tjenester over nettet. Dette gjør at bedrifter som i dag har behov for store nettservere, slipper å investere i egen it-infrastruktur selv. Man rett og slett leier programvare, lagringsplass, betalingsløsninger, regnekraft, virtualisering og andre andre tjenester via nettet ("skyen").

De store it-selskapene som IBM, Microsoft, Google, Amazon og AT&T investerer stort i cloud computing. Allerede i dag er det mange nettbaserte tjenester som benytter seg av Amazon Web Services. Amazone har gjort det mulig for alle bedrifter (som vil betale for tjenesten) å bruke Amazon.coms enorme infrastruktur. Selskapene som benytter seg av tjenesten sparer både utviklings- og driftskostnader, og slipper store investeringer i egen it-infrastruktur.

Mange it-analytikere tror cloud computing vil innebære en stor og viktig endring i hvordan databehandling i fremtiden vil foregå i bedriftsmarkedet. Ifølge BusinessWeek vil det globale markedet for cloud computing i løpet av de neste fem år være på 95 milliarder dollar i året. Microsoft har vurdert cloud computing til å være en av selskapets topp fem prioriteringer for 2009. Microsofts versjon av cloud computing har fått navnet "software-plus-services". Microsoft investerer milliarder av dollar i denne teknologien, og utvider systemet sitt med 20 000 servere i måneden (Economist).

Teknologien er i dag ikke moden og mye utvikling gjenstår. Det er flere kritiske utfordringer som må løses som f.eks. stabilitet, sikkerhet og oppetid. Dette er problemer som må løses før skeptiske it-sjefer overlater bedriftens interne og sensitive data til eksterne aktører. Men denne teknologien vil når den er klar, representere store muligheter for både store og små bedrifter. Selv små bedrifter kan da utvikle tjenester som tidligere ville være umulig om ikke bedriften selv kunne investere i kostbar serverkapasitet. Dette kan bety mange nye og interessante tjenester i årene som kommer.