mandag 2. februar 2009

En bok som opptar meg i februar


En som har vært intervjuet to ganger "på nattbordet" i Dagens Næringsliv, føler en viss forpliktelse til å si noe om hvilke bøker jeg leser. Derfor noen ord om de bøkene som opptar meg, som fast spalte i bloggen.

Boken jeg leser for tiden er "Collapse" -how societies choose to fail og survive, av Jared Diamond. Boken er ikke tilfeldig valgt, en fascinerende bok å lese i disse finanskrisetider hvor (tidligere) kloke hoder maner til en ny økonomisk æra og arbeidsledigheten når skremmende høyder rundt om i verden. Forfatteren tar for seg velutviklede samfunn, ulike steder på kloden og til ulike historiske perioder som plutselig, nærmest over natten forsvinner.


Hva forklarer at et velutviklet samfunn som Mayaene, med et svært avansert samfunn plutselig ble borte, og etterlot seg ruiner mystiske ruiner som vitner om en svært avansert sivilisasjon? Dette er spørsmål som opp gjennom alle tider har forundret mennesket. Hva da med vår egen og nokså velutviklede sivilisasjon, er den robust nok til å motstå krisen som nå rokker ved en av de grunnleggende systemer i vårt samfunn, det økonomiske systemet. Har dette vært utløsende for andre kjente sivilisasjoners undergang og er det noe å lære av den historien vi kjenner? Mange åpenbare spørsmål å stille seg i disse dager, noe boken forsøker å gi svar på.


Ingen enkel forklaring på alle disse vanskelige spørsmål i boken, men Diamond mener rovdrift på ressurser er en viktig forklaring på sivilisasjoners kollaps. Påskeøyene er et godt eksempel som er utførlig beskrevet i boken til Diamond. Her ble alle tilgjengelige ressurser brukt i et tempo som resulterte i mangel på mat, sult og undergang.


Hva så med vår egen sivilisasjon er den bærekraftig? Dersom man leser boken og reflekterer over at vi nå er i ferd med å tømme verden for billig energi, billige råvarer til produksjon av glass , aluminium samt mye mye mer, kan da vår sivilisasjon klare det ingen andre har klart - bli evigvarende?