tirsdag 3. februar 2009

Krise krever innovasjon og nyskaping


Forskningen og innovasjon er av strategisk betydning for industrien, og dermed for samfunnet som sådan. Ikke minst i økonomiske nedgangstider er det viktig å holde fast ved langsiktige målsettinger og ambisjoner.


I våre nærmeste naboland Sverige, var myndighetene tidlig ute med tiltak for å styrke forskning og utvikling. Det er evnen til nyskaping det handler om. I våre naboland Sverige og Finland har man smertelig erfart at veien opp fra dype økonomiske nedgangstider må gå via økt satsing på innovasjon og nyskaping. Norge er gunstig stilt for å møte nedgangstidene, men myndighetene har ikke med dagens virkemidler maktet å løfte forskning og utviklingstakten i norsk næringsliv. Det er fremdeles langt frem til målsettingen om en forskningsinnsats på tre prosent av BNP. Hva dette betyr for evnen næringslivet har for å komme seg gjennom finanskrisen og være rustet for vekst når det er over, vil tiden vise.

Norsk Industri organiserer og representerer noen av de aller mest nyskapende industribedriftene i Norge. Bedrifter som daglig står overfor markeder i stor endring. Nå har mye av dette markedet kollapset. Bedriftenes behov for innovasjon og nyskaping er derfor større enn noensinne. Bedrifter som nå står overfor innføring av ny teknologi, fordi markedene er i endring, har i dagens situasjon en stor utfordring. Hvordan skal en makte å fortsette denne utviklingen når hele organisasjonen er giret inn mot å overleve finanskrisen?
Bedrifter som er helt avhengige av forskning og tilgang på høy kompetanse, må derfor i en periode fremover gis incentiver som stimulerer til fortsatt satsing på innovasjon og nyskaping. Forskning og innovasjon handler om å skape nye og trygge arbeidsplasser, økt velferd, og et renere og mer bærekraftig miljø. Når bedriftene satser på innovasjon, handler det om troen på fremtiden. I økonomiske nedgangstider snører bedriftene igjen pengesekken, dette rammer de langsiktige teknologi- og utviklingsprosjekter.

Bevilgningene til forskning og innovasjon i krisepakken var derfor et viktig grep fra Regjeringens side. Jeg er overbevist om at dette vil bidra til at industrien vil opprettholde en viss innovasjonstakt gjennom finanskrisen, og dermed være rustet for vekst når krisen er over.