torsdag 5. februar 2009

ENERGIUKA 2009


Endelig kan vi puste lettet ut etter et vellykket arrangement, Energiuka 2009. Et år med forberedelser er kronet med en fullsatt sal og fornøyde deltagere. Min rolle har vært som medlem av styringskomiteen, en gruppe som har fått brukt sin kreativitet til det fulle.

Programmets første dag var spekket med interessante foredragsholdere, statsråder og Knut Reiersrud på gitar (sammen med band og dansere). Det store øyeblikket var da de åtte første FME-sentrene ble offentliggjort av Terje Riis-Johansen. Hvert av sentrene representerer et landslag innenfor sitt fagområde, med mål om å ta VM-tittler i forskning på fornybar energi og miljø.

Programmets andre dag var viet parallellsesjoner -vår hadde tittelen "Smart energibruk i industrien". Foredrag fra bl.a. Elkem, SørAl og Hydro viste hvilken utvikling som har vært i industrien og som har gitt fantastiske miljømessige resultater, med økt produksjon. SørAl for eksempel, har de siden tidlig 90-tallet økt produksjonen med 150 prosent, redusert utslippet av CO2 med 60 prosent og har en utnyttelsesgrad av energi på 94 prosent.

Finanskrisen ble grundig analysert av SEBs sjefsstrateg. Den kommer til å ramme industrien hardt, men årets Energiuka-arrangement viste at Norge har en oppegående industri som vil evne å komme gjennom dette, rustet for ny vekst.