søndag 8. februar 2009

Finanskrisen trenger krisepakker


Søndag klokken 1600 la Regjeringen frem tiltak som skal sikre kapital til bedrifter og husholdninger. Krisepakken innebærer etableringen av to fond på til sammen 100 mrd. kroner.

Det vi står overfor nå er en realkrise som rammer eksportindustrien hardt. Mange av de internasjonale markedene har kollapset, eiernes verdier fordufter og styrene må treffe svært kritiske beslutninger i en situasjon som endres fra dag til dag. En situasjon som forsterkes av at banker som har tapt mye av egenkapitalen på råtne prosjekter, ikke gir eksportindustrien nødvendige lån. Konsekvensen blir at nye prosjekter og investeringer stoppes. Får dette fortsette, vil vi oppleve en formidabel økning av arbeidsledigheten. Det er derfor viktig at næringslivet stimuleres til sette i gang nye prosjekter. Noe som er helt nødvendig dersom næringslivet skal opprettholde og sikrer dagens arbeidsplasser

For å motvirke sviktende kredittilgang fra bankene, foreslår nå regjeringen tiltak som skal få finansmarkedene til å fungere, noe det ikke gjør overfor eksportindustrien i dag. Regjeringens krisepakke som ble presentert i dag er derfor svært viktig, og innrettningen kanskje den aller beste sett med den kunnskap en har om dagens situasjon. Det finnes ingen fasit, ingen lærebok eller historiebok som kan gi svar på hvilke tiltak som vil fungere. Selv om det har vært mange kriser opp gjennom historien, er det ingen som er som denne. Alle vi som i dag er engasjert i eller for industrien, må selv finne løsningen på vår tids finanskrise.