mandag 9. februar 2009

Hva om Island sier ja?


”Island bør heller se på og lære av Irland", sier Paul Chaffey til Dagsavisen. Hvem skal Norge se på og lære av om Island går inn i EU?

Tenk deg en situasjon hvor Island har besluttet å gå inn i EU, og Norge står igjen sammen med Sveits og Liechtenstein som eneste EFTA-medlemmer. Hva da, kan Norge klare seg utenfor EU og alene i Europa?

Det er vel få i dag som tror Island vil klare seg utenfor EU den dagen regningen fra finanskrisen skal tilbakebetales. Avdragene til IMF og de andre kreditorene som skal tilbakebetales, blir formidabel. De 250 000 innbyggerne på Island har, i følge Reuter lånt til sammen 71,9 mrd. kroner fra IMF og de nordiske land, kan dette gå bra? Islands tidligere statsminister Geir Haarde uttalt at han trodde Island var på beina innen 2010, han er nå byttet ut. Den nye statsministeren Johanna Sigurdardottir har kommet til en helt annen konklusjon. Hun vil melde Island inn i EU og innføre euro. Er det fremdeles noen som tror at Island ikke blir medlem av EU?

Om Island blir medlem av EU, er det vel også trolig at Sveits og Liechtenstein vil finne sammen. Disse landene har i dag et tett samarbeid, og mange mener Liechtenstein vil bli innlemmet i de avtaler Sveits har med EU. Skulle det skje faller EØS og EFTA sammen og Norge blir stående igjen som et "annerledesland" langt oppe i nord. Norge skal da måtte forsvare sin fiskeripolitikk, sin petroleumspolitikk og nordområdepolitikk overfor et Europa som sårt vil trenge alle de ressurser vi rår over. Dette blir i så fall ingen enkel sak, for hvem vil stille seg på lag med Norge da?

Den dype økonomiske krisen Island er havnet i, har så langt ført til at 80 prosent av befolkningen mener at Island må søke medlemskap i EU. Norge kan ikke bli stående utenfor EU dersom Island går inn, vi må derfor søke medlemskap sammen med Island.