fredag 6. mars 2009

Oljefondet lekker som en sil

Milliardene renner ut av oljefondet, hvem bryr seg om det nå?

Oljefondet eller Statens pensjonsfond - Utland som det vel egentlig heter, var på 2.102 milliarder ved utgangen av januar i år. De siste beregningen gjort av Norges Bank viser at oljefondet var på 2.273 milliarder kroner ved utgangen av desember. Det vil si at oljefondet krympet med hele 171 milliarder kroner i årets første måned. Eller regnet på en annen måte, kan en si at hver dag ble fondet 5,5 milliarder kroner mindre.

Noen mener oljefondet kan ha tapt hele 500 milliarder kroner siden finanskrisen startet. Dette betyr i så fall at finanskrisen har fjernet all samlet avkastning fondet har hatt siden 1998.

Den nye saldoen viser at oljefondet nå er omtrent like stort som det var ved utgangen av oktober 2008. Da statsbudsjettet for 2009 ble lagt frem i oktober, var det ventet at oljefondet skulle være på omlag 2.300 milliarder kroner ved utløpet av 2008, og at det skulle være på hele 2.794 milliarder ved utløpet av 2009. Den negative utviklingen i verdensøkonomien tilsier at oljefondet trolig kommer under 2.000 milliarder kroner i løpet av 2009.

Derfor har oljefondet og direktør Yngve Slyngstad sluttet å rapportere om innsatsen til fondets forvaltere, månedlig avkastning for fondet og en serie separate månedlige avkastninger på aksje- og renteforvaltningen. Dette er jo smart og viser at vi har en omtenksom sentralbanksjef som skåner folket for de dårlige nyhetene om vårt alles oljefond.

Folketrygdsfondet de kan vel ikke ha tatt like stor risiko som oljefondet? Vel, Statens Pensjonsfond Norge som det heter, tapte 29,6 milliarder kroner i 2008. Det er det største tapet som Folketrygdfondet har hatt noensinne i sin 42-årige historie. Resultatet ble en negativ avkastning på 25,1 prosent. Dette betyr at en av fire kroner i fondet er tapt på grunn av den dramatiske nedgangen i aksjemarkedene i Norge og Norden i 2008. Tapet er så stort at all avkastning i årene 2006 og 2007, er tapt.

Dette er meget alvorlig og kan få alvorlige konsekvenser på sikt, ikke minst for Folketrygdfondet. I løpet av 2008 har Folketrygdfondet og oljefondet handlet aksjer for milliarder, med den begrunnelse at all historikk tilsier at akser er god investering dersom en er langsiktig. Sjefen for oljefondet, Yngve Slyngstad, har uttalt at krisen fører til at langsiktige investeringer vil kunne lønne seg. Oljefondet står klar med pengesekken.

Men denne gang er det ikke sikkert denne teorien holder mål. En vakker dag vil børsen begynne å stige igjen må man tro, men da er det trolig mange selskaper som ligger igjenn i branntomta. Investeringene som er gjort i disse selskapene vil være tapt for alltid.