Med 35 millioner kroner i støtte fra Enova skal Elkem forsøke å realisere en drøm om å utvikle en ny prosess for aluminiumsproduksjon. Prosessen vil både være mer energieffektiv og produsere aluminium uten utslipp av CO2.
Den nye karbotermiske aluminiumprosessen er en høytemperatur smelteprosess som innebærer bruk av nyskapende reaktorteknologi, avanserte materialer og state-of-the-art styringssystemer. Den nye teknologien gjør det mulig å produsere aluminium med mindre energiforbruk og til betydelig lavere pris. Prosessen er utviklet av Elkem Research på Fiskå i Kristiansand, i samarbeid med internasjonale forskningsmiljøer.
Forskningsmiljøet hos Elkem i Kristiansand har en kultur for å klare store løft, de holder til på samme sted som Søderberg utviklet det som i dag kalles søderberganoden. Elkem eller Elektrokemisk som det da het, var et teknologiselskap som utviklet og patenterte den såkalte Søderberg-anoden, som fra 1930-tallet fikk sitt gjennombrudd som en dominerende ovnsteknologi i aluminiums smelteverk verden over. I motsetning til de konkurrerende forbakte anodene, som måtte skiftes ut etter hvert som de ble fortært, utviklet Elektrokemisk en kontinuerlig, selvbrennende anode. På det meste, omkring 1960, fantes Søderberg-ovnene i fabrikker som representerte om lag 60 prosent av verdens produksjonskapasitet innen primæraluminium.
Nå er Elkems forskningsmiljø på nytt i ferd med å revolusjonere prosessteknologien for produksjon av primæraluminium, en prosess som vil være i tråd med de miljø- og effektivitetskrav en stiller til fremtidens industri.